COVID problematiek op scholen...

Scholen en kinderopvang zijn een van de grootste besmettingsbronnen

Al een aantal weken meldt het RIVM dat uit BCO (bron en contactonderzoek) blijkt dat scholen en kinderopvang een van de grootste externe besmettingsbronnen zijn. Bij testen blijken kinderen op lagere en middelbare scholen nu de hoogste besmettingsgraad te hebben. Buiten ventileren om wordt er bij het RIVM en de politiek weinig over maatregelen bij deze groepen gesproken. Door het hoge aantal besmettingen onder basisschoolleerlingen sluiten steeds meer scholen tijdelijk hun deuren. De besmettingen kunnen voor de meeste kinderen geen kwaad, maar op scholen geeft een coronabrandhaard wel veel onrust. De meeste kinderen worden zelf nauwelijks ziek, maar ze zijn wel de voornaamste bron van besmettingen van leraren en volwassenen in de huiselijke kring.
Lege klaslokalen

120 scholen langer dan week dicht....

De afgelopen drie weken zijn er volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders 120 basisscholen geweest die een week of langer dicht waren. En de helft van de basisscholen heeft recent één of meer klassen naar huis gestuurd. Dit geeft naast druk op scholen ook veel druk bij de ouders die een verhoogde kans lopen besmet te raken maar ook weer opvang moeten gaan regelen.

'Risico neem je mee naar huis....

Op vele scholen ziet men dat dat leerlingen erg onrustig worden van de vele besmettingen onder klasgenootjes. Daarnaast moeten leraren in de klas ook dealen met die onrust en de vragen van ouders beantwoorden. Het is niet alleen de onrust maar ook leraren raken in groten getale besmet en staan iedere dag voor een groep en nemen daarmee een risico want je neemt het virus snel mee naar huis.

Een mogelijke oplossing is ventileren

Er is hierbij wel een uitdaging want het aantal scholen dat niet voldoet aan de ventilatienormen is veel groter dan gedacht. Het gaat om ruim 2500 scholen door het hele land en dat blijkt dus 3 op de 10 scholen!!! En dat terwijl scholen juist wordt aangeraden goed te ventileren om onder andere de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met de winter voor de deur betekent dat dat deze scholen vaker de ramen moeten openzetten maar dit is natuurlijk geen oplossing. "Praktisch gezien adem je in een slecht geventileerde ruimte vaker elkaars lucht en daarmee ook elkaar virus in. Maar wat we nog niet weten is bij welke mate van ventilatie de transmissiekansen duidelijk lager worden, daar wordt nu nog steeds onderzoek naar gedaan." Met ventileren worden aerosolen ook verplaatst en dat verhoogt ook weer de kans op besmetting.
Ramen open
Veel geld

Ventilatie kost 1,6 miljard euro....

Om de ventilatie en alle bijbehorende installaties op orde te brengen is een basisschool gemiddeld een half miljoen euro en een school in het voortgezet onderwijs anderhalf miljoen euro kwijt. In totaal is er dus 1,6 miljard euro nodig om alle scholen aan de eisen te laten voldoen, zo berekenen de onderzoekers. Scholen ontvangen een subsidie van het ministerie van Onderwijs, maar dat dekt slechts 30 procent van de kosten. De rest moet de school zelf bijdragen.

Ventileren 2.0

Dus niet het virus verplaatsen maar elimineren zonder al teveel luchtverplaatsing. Er zijn veel goede en minder goede luchtreinigers te koop maar bij de meeste moet de lucht eerst door de machine worden geleid waar deze gereinigd en gedesinfecteerd wordt. Ook hier heb je dus veel luchtverplaatsing en de vraag is of dat alle lucht uiteindelijk de machine bereikt. Machines die werken met ActivePure technologie elimineren het virus proactief in de lucht maar ook op oppervlakken zonder veel luchtverplaatsing. In meer dan 100 onafhankelijke onderzoeken is de werking van ActivePure Technologie bewezen dat deze effectief werkt, ook tegen SARS-CoV2. Naast het elimineren van SARS-CoV2 is ActivePure ook effectief tegen andere virussen, bacteriën en schimmels.
BGA in office

Ventileren 2.0 is dus meer dan het elimineren van het COVID-19 virus, maar zorgt voor een gezond binnenklimaat !!

De kosten van Ventileren 2.0...

Voor een school zijn de kosten van machines met ActivePure Technologie een fractie van de kosten om de ventilatie op orde te brengen. Daarnaast zijn deze machines zeer eenvoudig te installeren (Plug & Play) en kunnen in elke ruimte worden geplaatst. Scholen hoeven niet te wachten totdat een aannemer tijd heeft om het ventilatiesysteem op orde te brengen maar kunnen sneller maatregelen nemen om de kans op besmettingen aanzienlijk te verkleinen.

Interesse ?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *